Kulturel sensommer i Fredericia og omegn

Læs denne måneds biblioteksside i Elbobladet

MUSICALS OG KULTURELLE EVENTS

Efter sommer kommer efterår, men lige der midt imellem de to årstider er der sensommeren - tiden hvor det igen begynder at røre på sig på den kulturelle scene. I år er ingen undtagelse, og hos vores nærmeste naboer inde på Fredericia Musicalteater har de i år, i samarbejde med bl.a. Fredericia Kommune, sat i søen til et storstilet folkemøde inden for netop kultur – i år bliver den første udgave af Musicalens Folkemøde afholdt her i Fredericia. 

 Jeg er selv ret bidt af musicals, og i min barndom og ungdomsår er jeg vokset op med musical på tv’et gennem film som High School Musical og Mamma Mia – hvor jeg gerne har siddet og sunget med foran skærmen.  

Senere er det også blevet til ’live’ musicals, og én af dem der står allerstærkest i min erindring er ’Come from away’, som handler om en af de mange sidehistorier der er til dagene omkring 9/11.  

Det var en helt fantastisk musical som både gav anledning til tårer, grin og stående klapsalver. Den var spækket med fantastiske skuespillere, musikere og publikum som bare var klar. En virkelig fantastisk aften, som jeg gerne gentager.     

 Hvis du også er bidt af musicals, eller måske blot er nysgerrig, så synes jeg helt sikkert at du skal tage et kig på det flotte program der er lavet til folkemødet. Det hele foregår fra den 16.-18. august, og der er noget for alle aldre. Folkemødet er både for borgere, byens gæster og for fagfolk – der vil være noget til alle. Der er alt lige fra musicalfilm i Panorama til paneldebatter i Tøjhuset, der er rundvisning på Musicalakademiet og forskellige koncerter rundt omkring i byen – der er lagt op til nogle interessante og festlige dage lige her midt i Fredericia.  

 Af Nina H. Hedegaard, turistmedarbejder og assistent  

 

HØSTEN – VORES KULTURARV   

Vi breder den kulturelle paraply udover sensommeren og håber på tørvejr. Og nu vi taler august og kultur, så bliver vi da nødt til lige at slå et smut omkring vores danske høstkultur.  
Har du været en tur ude i det danske ferieland de seneste måneder på to eller fire hjul, så vil du helt sikkert have oplevet udsigten af gyldne, vejende kornmarker, der på denne årstid pynter mellem by og land. Det er let at se, vi stadig er et land, der opdyrker naturen, og landbruget, og høsten afspejler sig også i vores kultur. Det ligger dybt i den danske folkesjæl, og tænk bare på, hvor mange højskolesange, digte og fester, der handler om vejret og årstidernes skiften, høst og udbyttet af at så.  
 
Jeg skaber lige en bro mellem tradition, kultur og moderne teknologi, for jeg fik lyst til at spørge min ChatGPT om høst var vigtigt i dansk kultur. Her fik jeg følgende svar: 
”Høst har historisk set været meget vigtig for den danske kultur (…) Selvom landbrug ikke længere er så dominerende en del af dansk økonomi som tidligere, er høstens kulturelle betydning stadig til stede. Den afspejler en forbindelse til naturen, årstidernes skiften og fællesskabets vigtighed i dansk kultur.” 
 
Her på biblioteket er vi jo stadig meget optagede af fællesskabets vigtighed, så til næste år kunne det være, vi skulle forberede en lille høst af litteratur. 

Indtil da er det med lyden af historiens vingesus, at jeg glæder mig til høstfest på Kringsminde lørdag d. 17. august fra kl. 11-16.00. Her bydes der op til gilde og dans, det sidste læs neg køres hjem, I kan også købe de lækre høstvarer, komme tæt på arbejdet med uld og udstillingen ’mælk og husmoderen’, og så er der træværksted, tivoli, urtehave og musik. I kan selvfølgelig købe en masse lækkerier i løbet af dagen.  

 Af Katrine Malthe, kommunikationsmedarbejder  

 

STREET FOOD

Der sker mange spændende kulturelle ting i Fredericia i sensommeren bl.a. Musicalens folkemøde. Men det, jeg glæder mig allermest til, er Street food festivalen i september.  

I Danmark har vi haft street food i form af pølsevogne siden starten af 1900-tallet. Alligevel var Street food et ret ukendt begreb for mig indtil 2014 hvor jeg var i Ho Che Ming og oplevede det i sin reneste form. Her kom en ældre herre med sin lille vogn foran en skole og børnene myldrede ud. Da spisepausen var færdig kørte han videre med sin tomme vogn.  

Jeg kan huske hvor misundelig jeg var på de børn som fik noget lækkert frisklavet mad, og at hele konceptet bare var så fascinerende.  Det at man kan sætte en bod op hvor som helst med nogle få retter og så lukke ned igen når man er løbet tør - det var vildt i mine øjne.  

Siden har jeg spist utroligt meget street food og var i Hanoi på en street food rundvisning. Det var sjovt at spise sig gennem byen og få udvidet sine smagsløg. Jeg kastede mig endda ud i æggekaffe som er så meget mere lækkert end det lyder.  På rundvisningen gav guiden også tips og gode råd når man skal vælge street food og det vigtigste var at vælge et sted, hvor de laver maden foran dig. Så kan man nemlig være rimelig sikker på råvarerne er friske. Og her kommer man jo til kernen af street food, at det er frisk mad lavet af lokale råvarer. Det passer jo faktisk utroligt godt ind i tidens ånd omkring klima og madspild.  

Jeg er superglad for at mange forskellige former for street food også her fået fodfæste i Danmark. En ekstra bonus er at street food jo er relativt enkelt og derfor er forholdsvis let at lave. Derfor har jeg kastet mig ud i at lave det selv derhjemme.  

Hvis du har lyst til at prøve kræfter med det kan du jo prøve at låne bogen “Street food derhjemme” af Klinken Katrine, og hvis familien er lidt skeptiske så starter du bare med dansk street food og går pølsemanden i bedene med hotdogs. Du kan finde masser af spændende variationer i “Verdens bedste hotdogs” af Larsen Steen. 

 Af Lone Petersen, bibliotekar