Læsesporet

Opskriften på at styrke læseglæden

01.01.23
Her finder du et væld af inspiration og idéer til at styrke læseglæden hos børn og unge 6-16 år. Gå på opdagelse – eller gå målrettet efter læsekoncepter, som Læsefamilier eller Sluk og Læs. Du kan også finde masser af viden om børn og unges læsevaner og -kultur.

Glæden ved at læse er stor for mange og en gave der skal gives videre til børn og unge.

Bibliotekernes læsespor hjælper dig med idéer og viden om læsevaner og læsekultur. Læsesporet er en kilde til inspiration, så du kan hjælpe og styrke dine børn og unge med at blive glade for bøger – og finde læseglæden.

Idéer på læsesporet

Læsedysten

Læsedysten er nem at gå til. Det betyder ikke noget, hvad og hvor meget der læses, men mere hvor og hvordan de læser. 

Læsedysten Med et print af Læsedysten, en blyant ved hånden og et lille udvalg af bøger, kan læsning på en enkel, legende og sjov måde let integreres i hverdagen. Læsedysten består af en række udfordringer, der alle sparker til læselysten på hver deres må


Kreativ leg med historier

Kreativ leg med historier er inspireret af metoden Novel Engineering, der er udviklet i USA. Det er en metode, der inviterer børn til at dykke ned i historier og få trænet problemløsning, kreativitet og modet til at prøve sig frem (fordi fejl gør én klogere).

Kreativ leg med historier I læsekonceptet Kreativ leg med historier får børnene mulighed for at lege med historier. Der læses en historie højt dialogisk, og bagefter får børnene mulighed for at lege med historien, når de på kreativ og skabende vis skal fo


Læseforældrespillet

Det er et hyggeligt og sjovt spil, som hele familien kan samles om. Spillet giver viden, inspiration og udfordrer deltagerne på litteraturen, men uden det bliver for svært.

Fem gode grunde til at lytte til lydbøger (eReolen Go)

  1. En lydbog aktiverer hjernen lige så meget, som hvis man læser - Det viser forskning fra 2019 lavet af UC Berkeley. Her målte de hjerneaktiviteten ved hhv. læsning og lytning. Hjerneaktiviteten viste sig at være identisk ved både lyd og tekst, så uanset om du læser eller lytter, så aktiveres din hjerne i de samme centre.

  2. Ordforrådet forøges - Når man lytter til lydbøger, lærer man en masse nye ord ved at høre dem korrekt udtalt og anvendt i en sammenhæng.

  3. Man tilegner sig litterære færdigheder - Forskning viser, at man tilegner sig litterær viden om fx fortællestrukturer, narrativer og sætningsopbygning, når man lytter til lydbøger.

  4. Man kan lave noget andet, imens man lytter til en lydbog - Med lydbøger kan man multitaske og eksempelvis tegne, gå en tur e.l., mens man lytter til en lydbog. Det er dokumenteret, at der er en positiv sammenhæng mellem læring og fysisk aktivitet, og at bevægelse fremmer børns koncentrationsevne og trivsel.

  5. Man kan læse spændende bøger, selvom de er svære - Læser man f.eks ikke helt alderssvarende, kan man med lydbøger stadig få adgang til spændende litterære universer og tale med om de samme bøger, som ens kammerater måske har læst. Det styrker barnets læselyst og motivation.

Mere om læsesporet