højtlæsning

Højtlæsning

01.04.20
Højtlæsning er godt for mange ting! Børnebibliotekar, Dorthe Grønbæk, giver her nogle gode tips til højtlæsning derhjemme.

Alle billedbøger kan bruges til at få en god dialog med et barn, og det er så vigtigt. Giv dit barn et godt sprog med et rigt ordforråd - det er den bedste gave et barn kan få!

Dialogisk læsning

For at få godt gang i snakken, så vælg en bog der fanger dit barns interesse, eller som du selv elsker, glæden ved en god historie smitter nemlig.

  • Begynd læsningen med en snak om, hvad det er for en bog I skal til at læse og opfordr barnet til at medfortælle. Fx ”Denne bog handler om en lille pige, der er rigtig sur. Hvordan ser du ud når du er sur?”
  • Stil spørgsmål under læsningen. Fx ”Hvorfor tygger hunden nu på skoen?” eller ”hvordan får pigen fat i hundens madskål?”.
  • Giv altid dit barn god tid til at svare og udvid samtalen ved at stille et uddybende spørgsmål. Fx ”Ja det er rigtig – pigen græder, men hvorfor græder hun”

God snak om en billedbog kan du få ret tidligt, og jo yngre barnet er, jo flere lyde og mimik skal du bruge. Fx siges med et stort smil ”Ja det er en hund og den siger ’Vov vov’ og logrer med halen”.

 

Kendte og nye ord

Når kendte ord og nye ord bruges i en dialogisk samtale mellem en voksen og et barn, får barnet udvidet sit aktive sprog. Barnet får samtidig rettet sin opmærksomhed på skriftsproget og nogle af de ord, som I læser.

Gennem dialogisk læsning øger du dit barns ordforråd og styrker dets evne til at formulere sig. Du vækker fantasien og nysgerrigheden, og det vil være en gave til dit barn for resten af livet.

Find gode fælles læseoplevelser på www.ereolengo.dk

Læs bøgerne om pigen Lilli af Kim Fupz Aakeson fx ”Lilli bliver vred”, eller bøgerne om Rita og hendes ven Krokodille af Siri Melchior fx ”Rita og Krokodille - Pindsvinet ”

Materialer