Klima

Klimabevidste børn

30.01.20
Vi har fundet syv bøger til børn og unge, der på hver deres måde handler om klima eller miljø.

Mange børn og unge spekulerer meget over klimaet og stemningen veksler mellem store håb for en grøn og bedre fremtid - og håbløshed ved udsigten til at overtage en ødelagt jordklode. Sådan er det også i børnelitteraturen om emnet: Nogle er apokalyptiske, nogle er eftertænksomme og nogle er handlekraftige.  

”Den rustne verden” (fra 10 år) af Adam O. er en apokalyptisk fortælling om fire søskende, der skal besøge deres morfar i Sverige, men styrter ned i et fremtidsdanmark, fyldt med skrot og onde robotter. Kan de nå frem til morfar i tide? En sjov og medrivende bog om et helt forandret Danmark og en helt forandret verden.  

”Én som Hedvig” (fra 5 år) af Mette Vedsø er en finurlig og poetisk billedbog om drengen Otto, der gerne vil redde verden, og hans nabo Hedvig, der bor helt alene. Den kommer omkring et barns bekymringer for verdens fremtid på en meget fin måde.  

”Lad os redde verden: 50 sjove og nemme ting du kan gøre for miljøet” (fra 8 år) af Isabel Thomas er praktiske forslag til ændringer i din hverdag, der er til gavn for miljøet. Bl.a. hvordan du kan spare på vandet, bruge mindre strøm, lave mindre affald, genbruge mere, skabe større biodiversitet og forbruge mindre.  

”Skrald – Lort eller lagkage?” (fra 9 år) af Gerda Raidt er en faktabog om skrald, der bl.a. dykker ned i skraldet kulturhistorie og som også kommer omkring hvad vi skal gøre med alt det skrald vi producerer og hvordan vi bedst kan genbruge det.   

”Velkommen” af Barroux (fra 2 år) handler om isbjørnene der bliver hjemløse da isen smelter. De bliver afvist alle steder, men finder til sidst et sted de kan slå sig ned. Da andre dyr så også bliver hjemløse byder isbjørnene dem velkommen. En fin fortælling om at hjælpe hinanden og sætte sig ind i hinandens problemer.  

”Klimaklog” af Lars Henrik Aagaard (fra 10 år) er skrevet til børn og unge, der gerne vil blive klogere på klimakrisen. Hvordan er den opstået? Hvad er fremtidsudsigterne? Og hvad kan vi gøre for at stoppe den? En konstruktiv bog med masser af fakta og løsningsforslag. 

”23 sjove og kreative projekter for miljøhelte” af Isabel Thomas er en praktisk bog til barnet der gerne vil gøre noget konkret for at passe på miljøet. I den her bog får du guides til hvordan du kan lave alt fra et indkøbsnet ud af en gammel t-shirt til et insekthotel i haven.

Materialer