digitale billeder

Digitale billeder

28.11.19
Du kan sikkert nemt google dig frem til et billede af Landsoldaten, men hvordan finder du ét, som du må bruge?

Digitale samlinger

Det Kongelige Biblioteks digitale samlinger indeholder digitaliserede breve, kort, varehuskataloger og meget mere, som er spændende at dykke ned i. Og der er også en stor samling af digitaliserede billeder.
Når jeg søger på landsoldaten, får jeg 98 billeder, og mange har denne note:
Dette værk er licenseret under en Creative Commons Navngivelse-IkkeKommerciel-IngenBearbejdelse 3.0 Unported Licens
- så må du bruge billedet, som det er – altså ikke noget med at beskære, Photoshoppe eller lignende. Du må heller ikke bruge det på en hjemmeside, der bruges til markedsføring.
Ved andre står der:
Fri af ophavsret
Sådan et billede må du bruge til lige hvad du vil.
Der kan også stå, at Billedet er beskyttet af loven om ophavsret, og så må du slet ikke bruge det.
Det Kongelige Bibliotek undersøger ikke altid, om de digitaliserede billeder er omfattet af ophavsret, så hvis der står:
Materialet er muligvis beskyttet af ophavsret og du rigtig gerne vil bruge billedet på din hjemmeside, dit visitkort eller i din bog, så kan du henvende dig til VISDA for at få undersøgt, om der er ophavsret på billedet.
Du kan læse mere om reglerne for ophavsret til billeder på Kulturministeriets hjemmeside.

Europeana

Hvis du bare skal finde et billede, og ikke har lyst til også at kigge kataloger fra Daells varehus og kort fra 1700-tallet, er Digitale Samlinger nok ikke det bedste sted at søge. Europeana er en samling af digital kunst fra hele EU, og her finder jeg et billede af landsoldaten, som jeg må bruge til alt. Det har jeg så benyttet mig af ved at beskære, give tegneserieeffekt og overmale det med rød farve. Det er ikke kønt men det er lovligt…

Det rigtige billede ser sådan ud:

Creative Commons 

Alle værker på Europeana er udgivet under det, der hedder Creative Commons Zero, og du ved derfor på forhånd, at du må bruge alt, hvad du finder. Der er mange forskellige grader af Creative Commons , blandt andet den ret restriktive på det Kongelige Bibliotek, hvor billedet ikke må bearbejdes. Billeder med licensen Creative Commons Zero er helt fri for ophavsret, men vær opmærksom på, at der kan være personer på billederne, som ikke har givet tilsagn om offentliggørelse. Det er her Persondataloven, der kan spænde ben for dit projekt. Du kan læse om billeder på internettet her.

Gode gratis billedbaser

Her er nogle flere steder, hvor du med god samvittighed kan hente, og bruge billeder til dit projekt:

Unsplash: Beautiful Free Images & Pictures
Her finder du ikke et billede af Landsoldaten, men mange andre flotte fotos. Alt er licenseret med Creative Commons zero. Søg på engelsk.

Pexels: tusindvis af royaltyfrie billeder
Dansksproget side for dig der ikke er så god til engelsk. Alle fotos på Pexels kan bruges gratis.

Pixabay: 1 million+ Stunning Free Images to Use Anywhere
Alle billeder er til fri afbenyttelse, men du skal oprette dig som bruger for at kunne downloade. Der findes en dansksproget udgave af siden , men det er bedst at søge på engelsk.