krimi
krimi

Lyt en krimi

26.03.18
Vi kender alle den nysgerrige gamle dame i kriminalhistorierne. Den gamle dame, der er så nysgerrig og ved alt, hvad der foregår i byen, og som også er den, der opklarer forbrydelserne. Men sådan ser nutidens detektiv ikke ud længere.

Privatdetektiven, som vi kender den fra klassiske krimier af Agatha Christie eller Dorothy L. Sayers, har altid fængslet læseren. Vi kender amatørdetektiven fra f.eks. Sherlock Holmes eller Poirot. Den lidt rige mand, der har for meget fritid, og som synes, det er sjovt at opklare krimigåder.

Detektiven af i dag er en hårdtarbejdende detektiv, som bruger timer på overvågning eller langsommelig efterforskning. Så detektivjobbet er ikke længere et bijob eller en sjov hobby. Nu er det et hårdt og til tider kedeligt arbejde (læs f.eks. Sue Graftons serie).

Der findes dog stadig ’amatørdetektiver’. Altså personer, der ved et tilfælde falder over en krimigåde og sætter sig for at opklare den. For de er så nysgerrige, de bare skal have svaret bag gåden.
Der er visse brancher, der nok er bedre til det end andre. Du skal være lidt mere nysgerrig og vedholdende end de fleste for at opklare en krimigåde i dag. Så derfor ser du ofte journalister, som opklarer sager.

Men der er også andre brancher, som efterhånden kaster sig over detektivsagerne. Lotte Petri har f.eks epidemiologen Selma Eliassen, der opklarer biologisk terror. Thomas Rydahl har taxachaufføren Erhardt til at opklare sagerne i sine krimier.

Oprindeligt skrevet af eReolen.

Materialer