american dream
american dream

Den amerikanske drøm

13.02.18
Der er sagt og skrevet meget om begrebet ”Den amerikanske drøm”. Som bibliotekar møder man jævnligt studerende eller andre, der gerne vil vide mere om, hvad der ligger i udtrykket og hvor det kommer fra. Nedenfor en kort beskrivelse og derefter henvisning til et udvalg af litteratur, hvor I kan blive klogere på hvad den amerikanske drøm er:

”Det er et gammelt ideal, men det lever i bedste velgående i USA: drømmen om at starte som gadefejer og ende som millionær. ’Den amerikanske drøm’ omfatter et sæt af værdier og idealer bygget på forestillingen om, at enhver amerikaner ved flid og arbejdsomhed kan opnå velstand og kravle op ad den sociale rangstige. Men drømmen er ikke en uforanderlig størrelse, den udvikler sig hele tiden, ligesom den heller ikke er lovfæstet nogen steder”.

Sådan indleder journalist Lasse Wamsler artiklen om ”Den amerikanske drøm” i Faktalinks artikel om emnet.

Udtrykket stammer fra den amerikanske historiker og forfatter James Truslow Adams, der i 1931 første gang omtalte den amerikanske drøm i sin bog ”Amerikas Saga” (udgivet på dansk i 1935).

Den amerikanske drøm er under pres. Den går sjældnere i opfyldelse i dag, skriver Mette Laursen i indledningen til ”Den amerikanske drøm – inspiration eller illusion?” og fortsætter, at selve håbet om et bedre liv og troen på USA som mulighedernes land er vigtigere.

Materialer