kan du huske

Kan du huske...?

20.05.19
Hukommelsen – en vigtig del af hjernen

Hukommelsen er en af hjernens vigtigste funktioner. Den gør os i stand til at lære at læse, skrive, regne, finde vej og meget andet – og til at huske barndommen og sidste års sommerferie.
Ordet hukommelse er afledt af gammelt dansk ”hu”, dvs. sind, tanke. Der skelnes ofte mellem korttidshukommelse, langtidshukommelse og sensoriske korttidshukommelse. 
Hippocampus er et område af hjernen, der spiller en stor rolle i menneskets orienteringsevne og hukommelse. Udtrykket betyder søhest på latin, og det er opstået fordi den del af hjernen har en form, der minder om dette lille usædvanlige dyr.
Den blev opdaget af en italiensk læge allerede i 1564. Det var en canadisk læge, der i 1953 fandt ud af, hvad den del af hjernen bruges til. Han bortopererede den hos en mand i håb om at kunne kurere ham for svær epilepsi. Det medførte i stedet, at manden mistede korttidshukommelsen.
Hippocampus er blandt de første hjerneregioner, hvor der ses ændringer i forbindelse med Alzheimers sygdom. 
Der er i dag meget vi ikke ved om hukommelsen – og hjernen, men der er skrevet meget interessant litteratur om emnet, ikke mindst de to norske søstrene Østbys populærvidenskabelige bog ”At dykke efter søheste”
 

Se også:

https://videnskab.dk/krop-sundhed/du-kan-traene-dig-til-superhukommelse-...
https://illvid.dk/mennesket/hjernen/hukommelse/hvordan-fungerer-hukommelsen
 

Materialer