Bunkermuseet ved volden

Bunkermuseet ved Volden - månedens turisttip

29.08.22
Hvorfor tage til Hanstholm eller Tirpitz, når vi her i Fredericia har vores helt eget bunkermuseum. Denne måneds turisttip handler om Bunkermuseet ved volden.

Bunkermusset ligger lige ved siden af den nyopførte, og i øvrigt glimrende, legeplads ved volden, og er et af de omkring 5.800 beskyttelsesrum, som der er i årerne 1944-1945 blev opført i de største danske byer.

Her i byen har vi en dobbeltbunker med to kupler, som hver især er blevet indrettet som museum med billeder, lydudstillinger og øjenvidneberetninger.

Jeg er ofte gået forbi legepladsen og har da også set skiltet ’Bunkermuseet’. Jeg ved egentlig ikke hvad jeg havde forventet at finde dernede forenden af trappen, men de udstillinger og den historiefortælling jeg blev mødt af, havde jeg i hvert fald ikke forventet. Jeg blev mødt af stor entusiasme fra de to herrer der havde ’vagten’, og de fremviste og fortalte ud fra de mange billeder der hang rundt omkring.

Det er Militærhistorisk forening der står for fremvisningen, samt dem der, i samarbejde med Museerne i Fredericia, har opbygget særudstillingen. Og hatten for den store historiefortælling de formår at formidle på de ganske få kvadratmeter der gemmer sig under jorden. 

Der er så meget lokal Danmarkshistorie at hente i bunkeren. Desto længere tid man går og lurer og læser, desto mere kan man genkende af gadehjørnerne fra dengang og sammenligne med i dag. Jeg så bl.a. billeder af den bygning der tidligere lå, hvor biblioteket ligger i dag, og til trods for at bygningen nu er væk kunne jeg sagtens genkende området.

3 ting som fortjener at blive fremhævet:

  • Den service og historiefortælling man får lov at opleve. Jeg oplevede en enorm stor viden på området, når der blev fortalt og peget på billederne rundt omkring.
  • Alle de flotte artefakter, som det er lykkedes dem at finde og bevare igennem årernes løb. Artefakterne understøtter historiefortællingen på bedste vis, og det er fascinerende at der fortsat findes så meget fra den tid.
  • Prisen! Bunkermuseet er ganske gratis at besøge.

Bunkermuseet har, grundet efterårets og vinterens fugtige klima, åbent i en begrænset periode hvert år, og i år er sidste åbningstid lørdag den 17. september – så du kan stadig lige nå at gå på opdagelse. Du kan læse mere om Bunkermuseet her Besøg Bunkermuseet | Fredericia Museum (fredericiahistorie.dk).

Rigtig god fornøjelse.

Tags