Miniby

Turisttip: Den Historiske Miniby

15.03.23
Har du nogensinde gået hele byen rundt på kun 20 minutter? Nej vel? Men det kan rent faktisk godt lade sig gøre og endda uden, at du behøver at løbe afsted.

I denne måneds turisttip skal vi besøge stedet, hvor vi pludselig kan kigge ned i skorstene og baggårde, vi skal en tur til Den Historiske Miniby, og her vil du rent faktisk kunne snuppe en byvandring på ganske kort tid.

Stedet indbyder til opdagelse og oplevelser, og det er sjovt at gå rundt i de lige gader og se hvordan, Fredericia så ud tilbage i 1849 blot i 1:10 format. Jeg synes også, det var ret spændende at finde de steder, som jeg i dag kender – bl.a. at finde gadehjørnet, hvor biblioteket i dag ligger, og at gå ned til havnen og se, hvordan den så ud i 1849 – det var virkelig noget helt andet end Kanalbyen, der i dag ligger der.
Ideen til minibyen opstod i 1983, og den bliver løbende bygget større og større. Der forventes at være 1200 huse, når den en dag står færdig.

Der er tilknyttet en stor flok frivillige, som sidder og bygger det hele op fra bunden. Nogle laver teglsten, mens andre murer vægge, og så er der er nogle, der maler vinduer og dekorationer – ja der er nogle, der laver det hele. Jeg har været så heldig at besøge deres værksted dengang, det stadig lå på Prangeragervej, og hold nu fast en oplevelse. Den oplevelse bliver fremadrettet muligt for alle interesserede. Til sommer vil deres værksted være flyttet til ’Bakkehuset’ i Madsbyparken, og her vil man fremover kunne komme ind og lure, når der er nogle på værkstedet. Og hvis du endda skulle få lyst til at blive frivillig og sidde og nørde med dine hænder, så er der altid plads til flere.

3 årsager til at du helt sikkert skal tage et smut forbi Den Historiske Miniby:

  • Godt håndværk! Jeg synes, det er så fascinerende, at hele minibyen er skabt ved hjælp af håndkraft – her er der intet samlebåndsarbejde.
  • Historiefortællingen, som du kan følge med i gennem den folder, du får udleveret. Heri er der en oversigt over mange af de bygninger, man møder på sin tur gennem minibyen.
  • Deres souvenirbutik. Jeg er kæmpe fan af souvenirs, så det er muligt, at jeg er lidt farvet i min holdning, men jeg synes virkelig, de har en flot og velassorteret souvenirbutik tilknyttet. Især er jeg ret vild med deres håndlavede fuglehuse, som er lavet som bindingsværkshuse i samme farveskala som minibyen.

Hvis du også vil se Fredericia på helt tæt hold, så tag et smut forbi Den Historiske Miniby – du kan læse meget mere om det lige her Den Historiske Miniby | Madsbyparken. Pssst… sæson 2023 åbner lige om lidt, allerede på lørdag den 1. april vil du kunne komme ud og se minibyen.

Rigtig god fornøjelse.

Tags