Turisttip: Det Hvide Vandtårn

15.04.23
Nu er foråret rigtig kommet til Danmark, solen skinner oftere og oftere fra en skyfri himmel og alt bliver grønnere og grønnere – så hvorfor ikke nyde den flotte årstid fra ét af byens mest markante vartegn; Det Hvide Vandtårn.

Vandtårnet er placeret helt centralt på Fredericias vold på Prins Georgs Bastion. Tårnet er en del af Fredericias inspirerende historie, og rent faktisk er vandtårnet en af de bygninger der blev givet dispensation til opførelsen af, fordi der i 1909 ikke længere var en militære funktion i fæstningsanlægget. Tidligere måtte der ikke opføres bygninger, som kunne ses uden for voldene, da disse ville kunne bruges som sigtepunkter af fjendtlige styrker.

Indtil 1994 var vandtårnet i brug som vandtårn. Det er designet til at holde et reservoir med vand og til at hjælpe med opretholdelsen af vandtrykket i et kommunalt vandsystem. Det kunne cirka rumme 445.000 liter vand.

I dag har Vandtårnet som sådan ingen funktion, men fungerer som vartegn og yndet udflugtsmål for byens borgere og turister. Når du er nået op af de 81 trin, kommer du op på toppen af tårnet, som befinder sig 44 meter over havets overflade. Herfra er det bare med at suge til sig af den fantastiske udsigt, og hvis du skulle være i tvivl om det du ser, så kan du kaste et blik ned på de mange informationstavler som er placeret på toppen af vandtårnet.

3 oplevelser du skal huske:

  • Inden du går op, så vend øjnene op ad og se det fantastiske rum som er inde i vandtårnet – her fornemmer man virkelig historien bag vandtårnet. Læg også mærke til udsmykningen, som symboliserer vandets vej fra grundvand til forbruger – udsmykningen er udført af Søren Hausgaard. Udover de flotte kunstværker, så kan du også læse om Fredericias historie via den udstilling, som Museerne i Fredericia har sat op inde i vandtårnet. Udstillingen fokuserer på nogle af de ældre og kendte bygninger i Fredericia, og fælles for bygningerne er at de alle kan ses fra toppen af Det Hvide Vandtårn.  
  • Når du kommer til tops, så husk at vend blikket hele vejen rundt – selvom det kan være svært at vende øjnene væk fra det dragende Lillebælt, så er der også smuk udsigt til de andre sider, hvor du på nogle dage kan se helt til vores nabokommuner.
  • Tag en madpakke med, og nyd den til Fredericias bedste udsigt. Der er bord/bænkesæt på toppen, som meget gerne må benyttes.

For at komme op i vandtårnet skal du betale 20 kr. ved den betalingsautomat der sidder udenfor døren – der kan både betales med kort og mobilepay, og børn under 10 år har gratis adgang.
Du kan læse meget mere om vandtårnet lige her Det Hvide Vandtårn i Fredericia | VisitFredericia.
Rigtig god fornøjelse.

Tags