Vær vild og red kloden!

09.04.18
De sidste par år har der været stor fokus på den omfattende bidød, grundet at vi gerne ofrer den vilde natur, for at kunne bygge boliger og dyrke jorden. Vil du gerne kunne bidrage med et godt og vedkommende samtaleemne til den forestående konfirmationsmiddag, så er det nu du skal læse videre.

Den 5. april havde Fredericia Bibliotek, i samarbejde med Det Grønne Rum, en aften i de vilde biers tegn. Bier er ikke bare bier. I Danmark findes der en masse biarter, og mere forenklet kan man dele dem op i honningbier og vilde bier. 

Tænk som en bi
Honningbierne har det sådan set godt – de er at betragte som husdyr, der bliver fodret af mennesker, for at producere honning. Ligesom en ko, der producerer mælk. De vilde bier derimod, er lidt uheldigere stillet, da deres mad er afhængig af vores evne til at lade græsset gro, mælkebøtterne brede sig og krattet vokse sig tæt. Der er ingen, som fodrer de vilde bier - medmindre vi gør det.

Hvad betyder de vilde biers liv så for dig? 
Vilde bier er med til at sikre mangfoldigheden af Danmarks blomstrende flora, og samtidig er de en central del af vores økosystem, og vigtige for dyrkningen af de fødevarer vi har i dag.

Vilde bier giver os ikke honning, men samler kun mad til sig selv og deres afkom. Den nyeste forskning viser desværre, at hvis der er konkurrence om maden, så vinder honningbierne over de vilde bier. Kort sagt, er der for de vilde bier mangel på sprøjtefrie miljøer, mangel på føde samt mangel på redepladser og overvintringssteder.

Hvor ville du selv bo, hvis du var en bi? Er bierne ude på at stjæle din sommer-is eller slatne fadøl? Hvordan bygger du selv en redeplads til vilde bier? Skal du holde en havefest for at de besøger dig? Hvilke plantearter er bedst at have? Er robotbier en del af fremtiden?

 

Materialer
Reservér
  • Bog

Biernes historie : roman

Af Maja Lunde (f. 1975) (2016)
Læs mere
Reservér
  • Bog

Vilde bier

(2013)
Læs mere
Reservér
  • Bog

Bien : et stykke flyvende naturhistorie

Af Noah Wilson-Rich (2015)
Læs mere
Reservér
  • Bog

Humlebier

(2010)
Læs mere
Se online
  • Avisartikel

Honningbierne sulter

Af Mikael Lytzau Forup, Isabel Calabuig, Henning Bang Madsen, Yoko L. Dupont, Rasmus Ejrnæs (2009)
Læs mere
Se online
  • Avisartikel

Færre bier skal nå at sikre verdens mad

Af Henrik Larsen (2011)
Læs mere
Se online
  • Avisartikel

Farlige insektgifte truer verdens fødevareproduktion

Af Damian Carrington (2014)
Læs mere
Se online
  • Avisartikel

Debat : Flere bier på økologiske marker

Af Niels Halberg (2008)
Læs mere