Carl Nielsen

Carl Nielsen for begyndere

19.01.16
En kort introduktion til Carl Nielsen, med lytteanbefalinger.

Carl Nielsen (1865-1931) er (bortset fra Buxtehude) den eneste danske komponist, som er ordentlig kendt i udlandet. Og den musik, han er berømt for ude i verden, er de store orkesterværker. De seks symfonier og de tre koncerter. Her i Danmark er det en anden side af Nielsen, der er kendt og elsket, nemlig hans sange - enkle melodier til danske digteres ord. Han er en komponist, der spænder vidt. I hans udtryk finder vi både det voldsomme og det inderlige, det tidstypiske og det tidløse.
Han var en verdensmand, som på rejser i Europa holdt sig a jour med, hvad der skete af nyt i kunsten. Han mødtes med Schönberg, Bartók og Stravinskij. Han interesserede sig for symbolismen og for det moderne gennembrud, der bl.a. omfattede fynbomalerne og digtere som Aakjær og Johannes V. Jensen.

Nielsen var ofte for moderne for sin samtid. Allerede i den 1. symfoni fra 1894 eksperimenteres der med harmoni og modulation, og som årene går, bliver Nielsen stadig mere eventyrlysten. Da 5. symfoni opføres i Stockholm i 1924 forlader en del af publikum salen, mens andre prøver at få orkestret til at dæmpe sig. Året efter følger den 6. og sidste symfoni, og den er for alvor svær at kapere. Et gådefuldt og ironisk værk. Eller som en anmelder skriver: Nielsen er blevet en ”kras modernist”.
Alle symfonierne er i dag blevet anerkendt som mesterværker, og de er nu en fast del af det internationale repertoire og den danske kulturarv.
Carl Nielsen skrev i alle genrer. Koncerter, kammermusik, symfoniske digte, klaverstykker, scenemusik, korværker, to operaer - og så alle de folkelige sange, der gik rent ind: ”Jeg ved en lærkerede”, ”Solen er så rød, mor”, ”Jens Vejmand”, ”Se dig ud en sommerdag” og mange flere. Læs mere på Bibzoom om de enkelte værker

Disse indspilninger er et godt sted at starte: 

Materialer