madsmygind

Corona-litteraturens spæde begyndelse

27.04.20
Coronakrisen udvikler sig dag for dag, verden over. Alligevel snørkler den sig allerede vej ind i litteraturen, for forfatterne skriver stadig og altid – krise eller ej.

Én af de første, der udgav materiale om coronakrisen, var digteren Mads Mygind, der via eReolen udgav digtet ”Inkubationstid”, som handler om at blive far under coronakrisen. Her finder man bl.a. linjerne:

”Jeg ligger på stue 104 på Mor og Barn-afsnittet med Albert på maven 
han vrider sig i mavesmerter
hver gang en helikopter nærmer sig landingspladsen uden for vinduet
gibber det i ham                        
jeg placerer min pegefinger vandret foran hans bryst
han griber fat og klemmer sammen om den
de flyver mennesker hertil 
som er mistænkt for at være smittet”

Du kan læse eller høre hele digtet på eReolen.

Digtsamling på vej

Også forfatteren Louise Juhl Dalsgaard har bearbejdet krisen litterært. Hun skriver på sin facebookside, at hun, den 7. maj, udsender digtsamlingen "i dag skal vi ikke dø" på forlaget EC-Edition. Hun beskriver digtsamlingen sådan her: ”Digtene handler om alt fra isolation til savn og politisk poesi: "Vi må stå sammen/ved at holde afstand." Det er digte om en dagligdag uden de vante rutiner - job og indkøb, venner og ventekøer. For hvem er vi, når rutinerne, titlerne, dosmersedlerne ikke længere lægger en drejebog for vores dage? Hvad taler vi om, når ikke vi taler om arbejde, forsinkede tog og dagens tilbud i det lokale supermarked. Hvem taler vi med? Hvad stiller vi op med en angst, der ikke har noget ansigt, en sygdom, vi intet ved om, og som der endnu ikke findes behandling imod?"

I forlagets beskrivelse af digtsamlingen står der: ”I dag skal vi ikke dø” er digte, som alle er skrevet under den nedlukning, der ramte Danmark den 12. marts 2020 som følge af covid19-pandemien. Det er digte om en samfundsmæssig og personlig krise, om menneskehed og menneskehud og en virkelighed, hvor der bogstaveligt talt kun er to meter mellem liv og død.”

Det bliver spændende at se, hvilket aftryk krisen kommer til at sætte på litteraturen fremover, når vi forhåbentlig snart er ude på den anden side. Der er i hvert fald ingen tvivl om, at kriser altid har givet stof til stor litteratur.

Materialer