Englænder får Nobelpris i litteratur

05.10.17
Den 62-årige japansk-britiske forfatter Kazuo Ishiguro modtager Nobelprisen i litteratur.

I dag blev Nobelprisen i litteratur uddelt for 110. gang, og modtageren var den japanskfødte Kazuo Ishiguro, der er opvokset i Storbritannien.

Det offentliggjorde Det Svenske Akademis sekretær, Sara Danius, ved en ceremoni i Stockholm.

- Prisen går til den engelske Kazuo Ishiguru, som i romaner med stærk følelsesmæssig styrke har afdækket afgrunden under vores illusoriske forbindelse til verden, lyder begrundelsen.

Jeg vil sige, at hvis du blander Franz Kafka med Jane Austen, så har du Kazuo Ishiguru i en nøddeskal, siger Sara Danius  fra Det Svenske Akademi.

 

Slip mig aldrig

Kazuo Ishiguro er uden tvivl en af de helt store forfattere i vor tid, og alle hans romaner er på et højt niveau: fra den stort anlagte Kafka-pastiche 'Koncerten' over den særprægede detektivroman 'Vi forældreløse' til den etisk debatterende parallelverdensroman 'Slip mig aldrig'.  

Ishiguro fortæller altid en god historie, men man skal læse hans værker for de eksistentielle temaer, der også altid ligger og ulmer under overfladen – for den frygtlige sandhed, der ligger begravet, og som karaktererne og læseren kun langsomt kommer til erkendelse om som følge af Ishiguros mesterlige og afdæmpede fortællestil. 

I den uafrystelige roman, ’Slip mig aldrig’, går det stille og roligt op for en gruppe kostskoleelver (og for læseren), at de er kloner sat i verden med det formål at levere organer til ”de rigtige mennesker.” Romanen handler dog kun på overfladen om kloner, for graver man lidt dybere, kommer man ind til guldet og konstaterer, at det overordnet set en fortælling om, hvad det vil sige at være menneske, om tab, erindring og kærlighed. Skal man kun læse én af hans romaner, så lad det være denne.

Ishiguro er også manden bag den ærkeengelske roman "Resten af dagen",  fortællingen om en engelsk butler, der i sin tid blev filmatiseret med Anthony Hopkins og Emma Thompson i hovedrollerne.

Læs min anmeldelse af Ishiguros seneste roman "Den begravede kæmpe"  på litteratursiden.dk

Rigtig god fornøjelse - der venter store læseoplevelser!!

Foto: Jane Bown, Gyldendal.

Materialer
Reservér
  • Bog

Slip mig aldrig : roman

Af Kazuo Ishiguro (2005)
Læs mere
Reservér
  • Bog

Den begravede kæmpe

Af Kazuo Ishiguro (2015)
Læs mere
Reservér
  • Bog

Vi forældreløse

Af Kazuo Ishiguro (2000)
Læs mere
Reservér
  • Bog

Never let me go (Engelsk)

Af Kazuo Ishiguro (2006)
Læs mere
Reservér
  • Bog

Nocturner : fem fortællinger om musik og skumring

Af Kazuo Ishiguro (2010)
Læs mere
Reservér
  • Bog

Resten af dagen

Af Kazuo Ishiguro (1990)
Læs mere
Reservér
  • Bog

The remains of the day (Engelsk)

Af Kazuo Ishiguro (2005)
Læs mere