Det klassiske gys
Vores bibliotekar Lone glæder sig til at møde forfatter Kenneth Bøgh Andersen

Gåder og mystik

02.11.23
Når vinden hyler og regnen pisker mod ruden, ligger mørket som en tung dyne over Fredericia. Så er det godt med et par klassiske gyser fortællinger. Læs med her ..

Det klassiske gys i en mørk tid

Når vinden og regnen suser mod ruden, og mørket ligger som en tung dyne, forstår man godt, at folk i gamle dage var meget overtroiske og frygtede monstre, som lurede i skyggerne. Jeg er selv lidt af en bangebuks og har aldrig været så god til gyserfilm. Faktisk er jeg så let at gøre ræd, at børnegyserserien ‘Er du bange for mørket’ kunne skræmme mig.

På trods af det, eller måske netop derfor, slugte jeg som teenager Stephen King og Dean R Koontzs meget populære gysere. De var alle uhyggelige, men især ‘Ondskabens hotel’, ‘Det onde’ og ‘Eksperimentet’ traumatiserede mig i så høj grad, at jeg stadig har mareridt om dem.

Men på trods af det har jeg alligevel et par gysere på min læseliste, og det skyldes et forfatterbesøg. Vi får nemlig besøg af Kenneth Bøgh Andersen.  Han bliver interviewet af et elevpanel fra 6. klasse om hans bog ‘Felix og Åmanden’. Det er en moderne gyserfortælling med udgangspunkt i et kendt gammelt sagnvæsen. Den kombination er ret effektfuld.

Men det er nu et par helt andre og langt mere klassiske gys, som er på min læse-liste. Kenneth Bøgh Andersen har nemlig genfortalt bøgerne ‘Jekyll & Hyde’ og ‘Frankenstein’. Begge er blevet kærligt behandlet og gjort tilgængelige for det moderne publikum, samtidig med de oprindelige bøgers særlige kvaliteter er bevarede. Det giver et frisk pust til fortællingerne, og de er klart værd både at læse eller genlæse.

Af Lone Pedersen

Det startede i kælderen…

Nogle fandt et gammelt skelet og et par græskar frem, og langsomt begyndte uhyggen at brede sig op gennem det gamle biblioteks trappetårn, der dækker for de vindblæste og våde efterårsgader udenfor. Her kan man da søge ly for vejret, og mens du søger ly, kan du jo tage et kig i de mange lækre samlinger af serier om mysterier, uhygge og uforklarlige hændelser på anden sal eller i bøgerne om suppe til årstiden, pynt og udklædning til Halloween, bøger om rejser til varmere himmelstrøg eller lunt strik til vinter på første sal. Kort sagt, der er nok at få fingre i, når du bevæger dig gennem huset.

Hvorfor er vi så optagede af gys, uhygge, gåder, mysterier og overnaturlige hændelser? Over hele verden fejrer vi enten Halloween og Allehelgens aften den 31. oktober, eller den mexicanske Día de Muertos (De Dødes dag) den 2. november, og hvad har det egentlig med biblioteket at gøre? Her på biblioteket elsker vi mystik og uhygge. Nogle mener endda, at det faktisk spøger i kælderen under vores gamle hus. Mange af os er drevet af spørgsmålet… Hvad nu hvis…?

Hvad nu hvis, det virkelig skete, alt det, vi går og forestiller os, når det er mørkt, eller vi hører en fremmed lyd. Hvad nu hvis, det en dag blev til virkelighed… Og det besvarer litteraturen faktisk rigtig godt. Den tager os med ud over kanten af der, hvor virkeligheden normalt stopper os og ind i en verden, hvor der gælder andre spilleregler. Her kan du komme på spøgelsesjagt, jage gåder med Sherlock Holmes, tage med tilbage til middelalderens overtro – før videnskaben forklarede det meste for os.

Apropos De Dødes dag kan du også dykke ned i historier og karakterer i selskab med for længst afdøde forfattere og tage del i deres vidunderlige fantasi. For mange bøger lever heldigvis videre, så længe nogle læser dem. Det gode ved bøgerne er, at vi kan opleve alle de farlige, ukendte, overnaturlige verdner, uden at løbe en risiko. Du kan jo altid lukke bogen igen, men den er din adgang til det uprøvede og ukendte land med sikkerhedsline… Og så alligevel… Nu er det jo mysteriernes årstid, og vi tør ikke garantere for alle vores bøger.

Måske bliver du opslugt af en dem. Vi håber, du tør komme forbi og prøve.

Af Katrine Malthe

Gåder og mystik i Fredericias gader

Elsker du også gåder og mystik? Og synes du måske også, at efteråret netop indbyder til (u)hyggelige oplevelser? Så har jeg alletiders anbefaling til dig. Du skal have overtøjet på, for vi skal en tur udenfor til gådejagten om Moses og Cathrine og deres forbudte kærlighed.

Gådejagten er lavet i et sammenspil mellem Fredericia Bymuseum og Visit Fredericia. Tidligere på året tog jeg et par kolleger med på rundtur i byen, og efter mange grublerier, og en smule frustrationer, fik vi løst gåden. Vi var afsted en sommerdag, men jeg tænker faktisk, at gådejagten er endnu mere perfekt her i efteråret, og især hvis I bevæger jer afsted sidst på eftermiddagen, hvor I stadig kan nyde bladenes farveskift, men samtidig fornemme solnedgangen – så bliver det hele lidt ekstra (u)hyggeligt.

Gådejagten er et analogt escape room, hvor I bevæger jer rundt og løser gåder ved hjælp af det opgavehæfte, som I kan købe i Velkomstcenteret på biblioteket for 200 kr.  

Gådejagten er for hele familien, men anbefales fra 12 år og opefter – I kan være lige så mange gådejægere, som I ønsker, og prisen er den samme, uanset hvor mange I er afsted.

Med opgavehæftet i hånden bliver du ledt rundt til byens vartegn, hvor I gennem historiefortælling skal løse forskellige opgaver, som til sidst er med til at løse den store gåde om Moses og Cathrines forbudte kærlighed. I kan tage gådejagten i jeres helt eget tempo, og I kan sagtens lige snuppe en kaffepause undervejs og så fortsætte bagefter.

Når I har været afsted på gådejagten, så vil jeg næsten garantere jer, at I vil se byen med helt andre øjne. Jeg kigger i hvert selv lige lidt ekstra, når jeg går forbi Meldahls Rådhus eller går en tur ned ad Løvestrøget – I kan godt glæde jer.

Hvis du er fan af gåder og mystik, men er mere til de klassiske brætspil, så findes der også mange muligheder, som du kvit og frit kan låne på biblioteket. Du kan bl.a. kigge efter Unlock! spillene – der får du masser af mystik og spændende opgaver. 

Vi glæder os til at se jer på biblioteket, hvor vi inspirerer jer til masser af efterårshygge.

Af Nina Helth Hedegaard

-------------------------------

Artiklen kan læses i Elbobladet

Materialer