Gode råd til læseklubber

01.01.24
Hvor, hvordan, hvad? Tips og tricks til læseklubber

Hvor kan I mødes?
De fleste læseklubber vælger at mødes i private hjem, hvor værtsrollen fx kan gå på skift. Andre læseklubber foretrækker at holde møder på mere neutral grund fx i lånte lokaler i boligforeninger, sognegårde mm. Holder I jeres møder indenfor bibliotekets åbningstid, er I velkomne til at sidde i en af de mange sofagrupper på biblioteket.

Hvor ofte, hvor længe, hvor mange?
De fleste læseklubber fungerer bedst, hvis der er mellem 8-12 medlemmer. På den måde er der plads til afbud og stadig mulighed for en god debat. Mange læsekredse mødes 1 gang om måneden i september-maj, mens andre læseklubber aldrig holder sommerferie. For at have tid til hygge og diskussion er det en god ide at afsætte ca. 2 timer til møderne. Varer møderne længere end det, er der en lille fare for, at læseklubben udvikler sig til en snakkeklub.

Hvad vil I læse?
I kan skiftes til at vælge en bog i jeres læseklub, så I får læst forskellige typer og genrer. I kan vælge en bestemt genre, som I vil læse i jeres læseklub fx krimier eller klassikere. I kan vælge at læse et helt forfatterskab eller læse filmatiserede bøger og se filmen sammen. I kan finde inspiration til bøger i vores nyhedsbrev, på vores månedlige bogcafeer og på www.litteratursiden.dk, hvor der også er virtuelle læseklubber, som man kan deltage i. Eller I kan spørge en bibliotekar. Aftal et møde med en bibliotekar til en snak om hvilke bøger, som I kan kaste jer over i jeres læseklub.

Send en mail til katrine.bolton@fredericia.dk

Hvordan bestiller I bøger på biblioteket?
Lad den samme person stå for bestilling af bøger. Bestil bøgerne hos katrine.bolton@fredericia.dk. Her kan I også få besked, om det er realistisk at skaffe jeres ønsker. Aflever gerne flere ønsker af gangen, gerne med flere valgmuligheder, så der er et alternativ, hvis en bestemt bog er så efterspurgt, at det ikke er muligt at skaffe den til næste læseklubmøde. Aftal en afhentningsdato. Når den enkelte deltager henter sit eksemplar af bogen, skal de vide, navnet på læseklublederen eller hvilken titel, der er bestilt.

Hvordan får I begyndt en diskussion om bogen?
Husk at det skal være sjovt, og at alle er ansvarlige for, at diskussionen bliver god. Lad eventuelt én være ansvarlig for at lave et oplæg og være ordstyrer. Lad gerne ordstyrerrollen gå på skift. Lad én lave et stykke forberedende arbejde med at læse og skaffe anmeldelser og analyser af bogen. Spørg efter hjælp på biblioteket.

Start gerne med en runde, hvor alle kommer med deres umiddelbare oplevelse af bogen og muligvis slår temaer an for videre diskussion. Snak om det, I ikke forstår, og om bogen minder om andet, I har læst eller oplevet. Brug eventuelt en analysemodel som udgangspunkt for diskussionen