Island

06.09.17
Spot på landet, kulturen og litteraturen

Mange mennesker er fascineret af den islandske natur, og landet får nu besøg af over en million turister årligt. Island er som bekendt en stor ø i Nordatlanten. Den er 103.000 km2 og har lidt mere end 300.000 indbyggere.

Island er vulkansk og geotermisk aktivt. Det indre af landet består hovedsageligt af en højslette af sand og lava, bjerge og gletsjere. Over 10% af landet er dækket af gletsjere. Skal du besøge Island eller har måske været der, så er her en række forslag til bøger om dette spændende land.

Islandsk faglitteratur
I bogen Det nordiske testamente, har Vagn Lundbye har gendigtet de gamle nordiske myter, og bøgerne er smukt illustreret af Esben Hanefelt Kristensen. Et fint møde med de gamle nordiske guder.

En lidt mere faktuel tilgang få man i bogen ”Nordboernes gamle religion” af Carsten Lyngdrup Madsen. ”Bogen er en sand guldgrube af faktuel viden om den tro, som var livsafgørende for dem, der var her før os, før den nye tro på Hvide Krist gik af med sejren i kampen om menneskenes sjæle”, lyder det i en anmeldelse af Doris Ottesen i Kristeligt Dagblad, maj 2015.

Island er berømt for de islandske sagaer, og de findes i forskellige udgaver på dansk. Senest i udgaven er ”Islændingesagaerne. Samtlige sagaer og niogfyrre totter”.

Islandsk skønlitteratur
Selvom Island kun har omkring 300.000 indbyggere, er øen rig på gode forfattere. Jeg har to islandske yndlingsforfattere: Jón Kalman Stefanssón og Hallgrímur Helgason. 6 fantastiske bøger findes på dansk af Jón Kalman Stefanssón. De er alle udgivet på det lille forlag Batzer og co. i perioden 2009 – 2017. Han skriver om livet, smerten, sorgen og kærligheden – og i et smukt prosa. Den islandske natur spiller selvfølgelig også en stor rolle i hans fortællinger.

Hallgrímur Helgason skriver om lidt skæve personer, som ikke lige er som folk er flest. Han er meget ordrig – og lidt fandenivoldsk, hudfletter gerne det islandske samfund og den
konformitet, som efter personernes holdning – og forfatterens – præger det. Der er også meget sort humor i bøgerne, og jeg sidder ofte og griner lidt for sig selv under læsningen.

Andre islandske forfattere, som det er værd at stifte bekendtskab med: Halldor Laxness (Nobelprisen 1955), Einar Mar Gudmundsson, Sjón, Kristín Marja Baldursdottír og Gyrðir Elíasson (Nordiske råds Litteraturpris 2011).

Mine favoritter er ”101 Reykjavik” og ”Kvinden ved 100 grader”.

Islandske film
Islandske film er også ganske underholdende og ikke mainstream indenfor filmverdenen. Du kan låne ”Blandt mænd og får” og ”Om heste og mænd” på biblioteket eller streames fra Filmstriben.

Du kan læse mere om de islandske bøger og bestille dem til lån herunder:

Materialer