Annie Ernaux

Nobelprismodtageren i litteratur 2022 er fundet

07.10.22
Den franske forfatter, Annie Ernaux, er modtageren af Nobelprisen i litteratur 2022, lyder det fra Det Svenske Akademi torsdag d. 6. oktober 2022.

Ernaux er den 17. kvinde, der modtager prisen siden Nobelprisen i litteratur første gang blev uddelt i 1901. Begrundelsen for, at det netop er Annie Ernaux, der skulle tildeles prisen er ”det mod og den kliniske skarphed, hvormed hun afdækker det personlige mindes rødder, fremmedgørelse og kollektive begrænsninger”, oplyser Det Svenske Akademi. Med den prestigefyldte titel som Nobelprismodtager følger 9 millioner svenske kroner, et tilbud om svensk statsborgerskab samt massiv omtale. 

Køn, sprog og klasse

Annie Ernaux har udgivet mange romaner på fransk, hvor seks af dem er oversat til dansk. Det værk som sikrede Ernaux international anerkendelse er værket ”Årene” (2007), som blev udgivet på dansk i 2021. I dette autobiografiske værk skildrer Ernaux sit liv fra barndom frem til nutiden og beskriver sig selv og sine bekendte samt samfundet i de pågældende år.

Det Svenske Akademi beskriver, at Ernaux ”konsekvent og fra forskellige vinkler udforsker et liv præget af stærke forskelle med hensyn til køn, sprog og klasse”.

Materialer