Søg og bestil

Du kan søge og finde bøger, film og musik, som du kan bestille til lån. Du kan også finde ebøger, elydbøger, eaviser, emagasiner og digitale artikler. Du kan bestille et materiale til lån ved at klikke på "Reservér" knappen, som står ved det enkelte materiale.

Læs mere om reserveringer her

Der er ca. 7 millioner trykte og digitale materialer at vælge imellem. Så er der brug for et par søgetips til at finde hoved og hale i det. De kommer her:

Søgeord

Start med at skrive enkelte ord, når du søger. Du kan skrive et eller flere ord. Du har også vælge forudbestemte kategorier, som skønlitteratur, faglitteratur eller tidsskrifter. Klik på "søg" knappen og få et resultat på få sekunder. 

søg

Finjustering af en søgning

Dit søge resultat kan måske være på flere hundrede bøger. Du kan finjustere søgningen, så du får et mere begrænset antal.

Ved at vinge forskellige muligheder af i feltet "Afgræns din søgning" kan du ændre resultatet i søgningen, så du får færre og et mere overskueligt resultat. Det kan være afgrænsninger som emne, sprog eller årstal.    

finjustere
 

Trunkering

Ønsker du flere varianter og endelser af det samme ord, bruges tegnet * (stjerne), som sættes på enden af et ord. Eksempel: Søger du på ordet paryk* fortæller det søgemaskinen, at der skal søges på ordene paryk, parykker, parykkerne, parykmager osv.  
 

Fraser 

Ønsker du at søge på en bestemt titel eller en konkret ordsammensætning, bruges citationstegnet ” som sættes på begge sider af en sætning eller ord. Eksempel: Søger du på ”de uanstændige”, søger maskinen på de eksakte ord i den rækkefølge de er skrevet. 
 
Hvis der er flere ord i en titel eller forfatters navn, skal du sætte "" omkring ordene:  ti="Otto er et næsehorn". Så søger du på titlen "Otto er et næsehorn" frem for "Otto and er and et and næsehorn", hvis du bare skrev orden i søgefeltet.
 

Søgekoder

Søgekoder bruges til at få præcise søgeresultater. Her kan du se udvalg af koder du kan bruge til din søgning:
 
Jeg vil søge efter: Søgekoden: Eksempel:

Forfatter
Titel  
Emne 
Faglitteratur 
Lixtal 
Forlag
Noder 
Billedbøger 
Børnebøger 
Lydbøger 
Stor skrift  
Tegneserier 
Film
Romaner 
Krimi

fo=
ti=
em=
dk=
ix=
fl=
ma=mu
bs=bi
ma=bø
ma=lb
ma=ss
bs=te
dk=77.7
ma=ro
ds=krimi
fo=holm
ti=villads
em=vin
dk=65.555
ix=11
fl=rosinante
ma=mu and fo=dylan
bs=bi and findus
ma=bø and reuter
ma=lb and follett
ma=ss and follett
bs=te and asterix
dk=77.7 and tarantino
ma=ro and follett
ds=krimi and blædel

 

DK5 tal til faglitteratur

DK5 er navnet på det system som biblioteket opstiller fagbøger efter og kan bruges til at søge et specifikke emner.  
Du kan se en oversigt over DK5 tal og kategorier her 

Boolske operatorer 

Der findes 3 "operatorer" som består af ordene:  AND OR NOT. Dem bruger du til at kombinere, udvidde eller frasortere søgeord. Defungere som matematiske delmængder.

AND kombinerer søgeord 
Der bliver automatisk tilføjet et "AND" mellem søgeordene i søgemaskinen. Det betyder, at alle de ord du søger på, kombineres med hinanden og danner en stor fællesmængde. 
Eksempel: Søger du på ordene ”heste Island”, får man alle materialer der indeholder en kombination af ordene "heste" og "Island". Bruger du søgekoder i stedet for søgeord, skal du selv kombinere ved at sætte et "AND" i mellem de benyttede søgekoder, for eksempel dk=77.7 AND facet.language=italiensk (italienske film)
 
and
 
and
OR bruges til at udvide søgningen
Du bruger "OR" operatoren, når du vil finde materialer, der relaterer til hinanden. Søgeresultatet er ofte meget stort.
Eksempel: En søgning på ”heste OR Island” giver et søgeresultat med materialer, der indeholder noget om heste eller Island eller begge dele. 
 
or
 
or
NOT bruges til at udelukke søgeord fra søgningen 
Det er en effektiv teknik til at udelukke et søgeord eller søgekode hurtigt og nemt. Det ord som står bagefter ”NOT” sorteres væk. 
Eksempel: søger du på ”heste NOT Island” får du materialer om heste, der ikke indeholder noget om Island.
Hvis du vil sortere flere ord fra, skal du bruge flere ”NOT”, for eksempel: heste NOT Island NOT hvaler
 
not
 
not


Hvis søgningen fejler?

• Det kan jo ske, men tjek for stavefejl? – og prøv igen.
• Skriv ikke symboltegn som "&" da det kan "snyde" søgningen.
• Fredericia Bibliotek har ikke materialet - men du kan søge videre med bibliotek.dk.