Læsekompasset

08.10.19
Bliv inspireret til din næste bog

Læsekompas.dk er en hjemmeside, der inspirerer dig med målrettede bogforslag. Lige nu kan du prøve Læsekompasset i vores udstilling på 2. sal.
Når en rigtig god bog er slut, kan man godt have lyst til at blive i samme stemning eller univers. Med Læsekompasset kan du søge efter dine yndlingsbøger og finde noget, der minder om.
Lige nu er det muligt at søge på dansksproget skønlitteratur til voksne. Hvis du opretter en profil, kan du lave en liste med både de bøger du har læst, og de bøger du gerne vil læse, og så giver kompasser også forslag på baggrund af det. Der er også en god metode til at holde styr på alle de bøger du læser eller lytter til!
Litteratur kan beskrives på mange andre måder end via titel eller forfatternavn. Fx kan stemning, tempo eller plot være en indgang til en samtale om litteratur og er måske et bedre udgangspunkt for at komme med inspirerende forslag. 
Når man anbefaler nogen en bog, behøver det jo ikke foregå efter devisen ’fordi du kan lide de her to krimier, vil jeg foreslå dig at læse de her andre krimier’. Det er ikke nødvendigvis genrebegrebet, der bedst karakteriserer læseoplevelsen. Det kan sagtens havde været noget andet i krimien, der gjorde den god, end det at det var en kriminalroman. Måske er det vigtigt, at tempoet er hæsblæsende. Eller dvælende. Måske foretrækker læseren, at handlingen foregår i nutiden, eller at tonen er morsom, melankolsk eller satirisk. Og måske betyder det noget, om hovedpersonen er en yngre kvinde, en soldat – eller et overnaturligt væsen. 
Søgealgoritmerne i Læsekompasset er lavet på en måde, så det ikke kun bliver det, som i forvejen er mest populært, der toner frem. Derfor er det anderledes demokratisk, end at søge på de samme søgeord i fx google, hvor søgehits ofte er påvirket af reklamer. Læsekompasset kan på den måde også give mulighed for netop også at finde den ældre litteratur, den skæve litteratur og den oversete litteratur. Forhåbentlig vil Læsekompasset i ordets bogstavelige forstand være med til at udfordre læseren og give noget, som kan udvide vedkommendes horisont.
Mængden af værker på hjemmesiden øges over tid og Læsekompasset sigter mod at tilbyde en bred vifte af litteratur.

Vejledning
Alle kan anvende Læsekompasset, men det kræver biblioteks-login, hvis du vil låne bøger igennem websitet.
Læsekompasset giver brugere mulighed for at oprette og dele lister med bøger de læser eller gerne vil læse.
Siden er i øjeblikket i beta-version, hvilket betyder, at den stadig er under udvikling og at du kan opleve ting, der ikke fungerer optimalt endnu. Efter januar 2020 fungerer siden i fuld version.
Hjemmesiden læsekompas.dk kan både bruges på biblioteket og derhjemme.