Mangler dit barn en læseven?

Det er svært for mange børn at finde ro til at få læst i fritiden. Det er måske også svært for dig som forælder at motivere dit barn til at få læst i fritiden. Har du et barn (9-13 år), som er kommet skævt ind på læsningen, er gået i stå eller føler sig bagud i forhold til sine jævnaldrende? - så kan en læseven måske være noget for jer!

Hvad er en læseven?

Her på Fredericia Bibliotek har vi en række frivillige læsevenner – lige fra gymnasieelever til pensionister – der alle brænder for at læse. De vil gerne give læseglæden videre til børn, der oplever udfordringer med læsningen eller oplever manglende læselyst. Nedenfor kan du se hvordan de ser ud og læse lidt om dem.

Hvad kan en læseven?

En læseven er først og fremmest en ven, der kan skabe en hyggestund omkring læsningen. Sammen med læsevennen kan læsning blive noget andet end krav fra forældre eller lektier fra skolen. Det kan blive succesoplevelser, nærvær og hyggeligt samvær om litteraturen. Når man er læsevenner, er det ikke det læsetekniske, der er i fokus, men at opleve de mange spændende, fantastiske fortællinger der findes i bøgernes verden – sammen.

“Forældre har et ansvar for barnets læring. Det har læsevennen ikke. Læsevenner bestemmer selv, hvad de vil. M og jeg læser nogle gange mindre end 60 min – nogle gange mere. M læser, jeg læser - alt efter dagsformen. Vi taler meget om mange ting, nogle gange snakker vi måske mere end vi læser. Min pointe er, at vi er venner – ikke skole eller forældre - og vi gør hvad vi har lyst til, ud fra tanken om, at M skal nyde litteraturen” Mette Christensen, frivillig læseven.

Det praktiske

  • Aldersgruppe 9-13 år Man aftaler selv med den frivillige læseven hvornår og hvor ofte man mødes.
  • Møderne skal foregå på biblioteket – enten i Fredericia eller Taulov.
  • Der indhentes børneattest på alle frivillige.  
  • Forældre og søskende er velkomne til at være på biblioteket imens.  
  • Bibliotekspersonalet hjælper med råd og vejledning.    

Hvad gør jeg nu?

Hvis dit barn mangler en læseven, så skriv en mail til Mette Stougaard Thomsen på mette.thomsen2@fredericia.dk eller skriv/ring til 22940457, så formidler vi hurtigst muligt kontakt til en frivillig læseven.  

Læsevennerne:

Ina
Mit navn er Ina, og jeg er 55 år. Til dagligt bor jeg sammen med min mand og vores lille hund og har to voksne børn, der er flyttet hjemme fra. Jeg bruger store dele af min hverdag sammen med mennesker i alle aldre, og derudover har jeg altid fundet stor glæde i slappe af en med en bog og en kop te. Særligt husker jeg også, at da mine børn var mindre, så fandtes der ikke noget mere hyggeligt end at fordybe sig i en god historie med dem. Dette danner også grund for, at jeg har meldt mig som læseven, hvor jeg ønsker at videregive den glæde, som jeg har for at læse til andre.

ina

Stine
Mit navn er Stine og jeg er 16 år gammel. Jeg har valgt at blive læseven fordi jeg gerne vil give min læseglæde videre. Jeg syntes at det kunne være fantastisk at hjælpe børn med at enten finde læseglæden eller få den igen. Jeg elsker især at læse science fiction og fagtekster. 

Stine