Ordblind eller udfordret på læsning og stavning

Biblioteket er også for dig, der har svært ved at læse. Der er masser af tilbud og muligheder for både børn, unge og voksne. I er altid velkomne til at kontakte en bibliotekar for vejledning og informationer om jeres muligheder og vores tilbud.

Tilbud på biblioteket.

1 Vejledning til læse-staveudfordrede

2 Lette bøger til unge, voksne og børn

3 Lydbøger

4 Streaming af fagtekster, lydbøger, ebøger og film

5 Nota - biblioteket for ordblinde/synshandicappede

6 Læsevenner og Læsehund

Viden om ordblindhed:

7 Litteratur om ordblindhed

8 Podcasts om ordblindhed

9 Hjemmesider om ordblindhed

10 Hjælpemidler

 

1. Vejledning til læse-staveudfordrede

Der er et stigende antal børn og voksne, som i dag bliver ordblindetestet, og som enten er ordblinde eller lander i det “gule felt” med store læse-staveudfordringer. Heldigvis findes, der et hav af viden og muligheder for jer med disse udfordringer. De mange tilbud og hjælpemidler kan være svære at navigere rundt i. Det kan også være svært som forældre at få god viden til at kunne støtte og hjælpe ens ordblinde barn.

Vi har derfor et tilbud på biblioteket, hvor man som ordblind voksen kan få vejledning eller man som forældre kan få gode råd til, hvordan man støtter og guider sit barn, som er udfordret med læsning og stavning.

Tidspunkt: Vejledningen kan bookes mellem 8.00 og 15.00 på hverdage.
Kontakt: Bibliotekar Charlotte Borring: charlotte.borring@fredericia.dk
Målgruppe: Forældre til ordblinde og voksne ordblinde

Forældre kan få viden om, hvordan du hjælper dit barn

 • Ordblindetestens indhold. Man tester i 3.-9. kl. fra marts-juni. Efter 9. kl. må man teste året rundt, og man tester eller screener ofte i starten af en ungdomsuddannelse.
 • Hvad det betyder, at barnet lander i det røde, gule og grønne felt.
 • Usikker fonologisk afkodning, og hvilken betydning barnet ordforråd og sprogforståelse har.
 • Børn og unges reaktion på ordblindhed.

I kan få vejledning i, hvordan ordblindhed kompenseres:

 • Computer, apps og telefonen er uundværlige redskaber for ordblinde. De har brug for de digitale læse-skrive-teknologier (LST), der er udviklet til støtte og vejledning. Det kunne være AppWriter, CD-ord, IntroWords, mv.
 • Man har brug for OCR-skanning, TTT – tale til tekst og apps på telefonen, så den ordblinde kan kompenseres, når man er på farten.

NOTA – introduktion til det digitale bibliotek for ordblinde og synshandicappede:

 • Man tilmeldes af testvejlederen ved konstateret ordblindhed. Forældre/værge skal udfylde digital eller analog blanket.
 • Der er masser af mulighed for introduktionsvideoer og vejledninger.
 • Man skal kende muligheden for at bestille bøger på Nota.

Gode praktiske råd omkring:

 • Bibliotekets digitale bøger på eReolenGO og eReolen.
 • Skolernes afgangsprøver fx læse- og skriveguides.
 • Brobygning fra grundskolen til ungdomsuddannelse.
 • Brobygning fra ungdomsuddannelse til videregående uddannelse.

Vejledning I, hvad man kan gøre derhjemme:

Det er vigtigt, at man derhjemme taler åbent om ordblindhed, og at barnets lærere og nære voksne kender udfordringerne og behovet for digitale hjælpemidler. Det er IKKE snyd at bruge computerstøtte og apps på telefonen. Man bør være i løbende dialog barn - forældre - skole omkring udviklingen og hvilke hjælpemidler, der virker. Ordblindhed har intet med intelligens at gøre, men det gør det mere udfordrende at gå i skole. Når et barn bliver testet “ordblind” kan det være både en lettelse og en sorg, hvilket, man bør italesætte og forklare barnet, er helt normalt.

Vejledning i valg af litteratur:

Læsning:

Begynderlæsere kan træne lydprincippet (afkodningen) i lettere frilæsningsbøger i lydrette læsløs-bøger (hvid prik). Herefter kan de stille og roligt udvikle sig til sværere tekster. Gentagelse er godt - så lad gerne barnet læse samme bog mange gange.

God dialog om sproglig opmærksomhed:

 • Tal om og øv jer på lydprincippet. Sætte bogstavlyde sammen til ord.
 • Tal om stumme bogstaver - og vokaler, der har flere lyde.
 • Snak om rim og remser. Syng sange.
 • Morfemer: Tale om ord (rodmorfemer) og ordenens enkeltdele.
 • Tal om sammensatte ord.
 • Tal om ordklasser og endelser.

De 13-16-årige kan træne afkodningen i Fx Læselyst-serien, Ung PS, Café-serien BLÅ, Zoom On, Læseværkstedet. 

Idéer til aktiviteter og viden om læsning med børn (Læsesporet):

Vejledning i stavning og skriveproces:

Læsning og stavning følges ofte ad, og stavningen bliver styrket ved læsetræning og samtalen om ord og sætninger.

Når barnet skal skrive tekster, kan det blive ekstra udfordret. Skriveteknologierne har ordforslag til stavning og tale til tekst (TTT) på dansk og fremmedsprog, hvor barnet dikterer til computer eller telefonen. Det er også en god idé, at barnet lærer at slå op i en digital ordbog og forstå, hvordan man bruger en ordbog.

Skriveskabeloner – en guide til tekstproduktion og skriveproces:

2. Lette bøger til unge og voksne

Voksne:

På biblioteket har vi en stor samling af lette bøger til voksne med et voksent indhold. Bøgerne kan være bearbejdede dvs. kortere og lettere udgaver af kendte romaner eller helt nye romaner skrevet i et letlæst sprog. En del af dem er også indlæst på MP3

Lette bøger på dansk til unge og voksne og bøger med lydfil:

På biblioteket: Besøg Læsebutikken på 1. sal, som har lettere voksenbøger med eller uden lydfil.

Unge

Vi har en række kortromaner, som er korte og letlæselige ungdomsbøger med et alderssvarende indhold. En del af romanerne findes også som net-lydbog. På 2. sal er afdelingen Teen. Her kan du finde bøger til de13-18-årige. Så hvis du mangler gode letlæsningsbøger for unge, er der flere serier at tage fat i.

 • Hip-serien (lix 5-15) består af letlæste bøger til unge med læsevanskeligheder. Bøgerne har et lavt lix-tal og handler om ungdomstemaer.
 • SPOT-serien (omkring lix 10): er letlæste bøger for unge i aldersgruppen 13-17 år om aktuelle emner.
 • Læseklub Sort: lette bøger for børn og unge fra 12 år, som indeholder realistiske emner, science fiction og spænding.
 • Mellem rum (lix 10-15) er lette kortromaner. Emnerne er valgt af unge i samarbejde med organisationen Læs for livet. Bøgerne er skrevet af erfarne ungdomsbogsforfattere.
 • Læselyst (lix 17-30): læsebearbejdede udgaver af bøger til unge og voksne.
 • Spurt: korte realistiske romaner med en masse på hjertet.
 • #UNGLETLÆST er en let ungdomsserie, der er lavet til unge med læsevanskeligheder med meget lave lixtal, men med relevante og alderssvarende emner og layout for 13-17-årige.

Lette børnebøger:

3. Lydbøger

På biblioteket har vi en samling af romaner og biografier, som er indtalt på mp3. Dem kan du finde på 2. sal. Du kan søge dem her:

4. Stream fagtekster, lyd- og e-bøger samt film:

Biblioteket har også et stort udvalg af digitale tilbud.

Lydbøger og eBøger: eReolen og eReolenGO

Her kan du finde masser af lyd- og e-bøger. Det er nemt at søge i temaer og kategorier. Vi hjælper gerne med introduktion til de to apps. 

Du har adgang til eReolen og eReolenGO, hvis du har et lånerkort.

https://ereolengo.dk/ og https://ereolen.dk/

Faktalink light - lidt nemmere fagtekster:

Faktalink er en samling artikler om samfundsrelevante og historiske emner, som har bred interesse. Her kan du finde artikler om alt fra sport, kultur, historie, politik, IT, trends og medier og meget mere.

Der er artikler og temaer, som løbende opdateres og øges, samt flere tusinde links og henvisninger.

Du har adgang til Faktalink med dit lånerkort. Så du logger ind med CPR-nummer og den pinkode, du bruger på biblioteket. https://faktalink.dk/faktalink-light

Filmstriben

Filmstriben er bibliotekernes digitale filmtilbud til dig og kan bruges af alle, der er oprettet som bruger på deres lokale bibliotek. Filmene er til visning til privat brug. Se: https://fjernleje.filmstriben.dk/

5. NOTA-biblioteket for ordblinde/synshandicappede

Du kan blive medlem af NOTA, du er har et handicap, der gør, at du ikke kan læse almindelig trykt tekst. Du kan blive medlem af NOTA, hvis du har en ordblindetest. NOTA giver dig adgang til over 40.000 lyd- og punkt- og e-bøger. Du kan også finde masser af viden om ordblindhed og finde forældrenetværk.

6. Læsehund og Læsevenner

Læsevenner
Det er svært for mange børn at finde ro til at få læst i fritiden. Det er måske også svært for dig som forælder at motivere dit barn til at få læst i fritiden. Har du et barn (7-12 år), som er kommet skævt ind på læsningen, er gået i stå eller føler sig bagud i forhold til sine jævnaldrende? - så kan en læseven måske være noget for jer! https://fredericiabib.dk/laeseven

Læsehund
Har dit barn svært ved at læse, så kan Fredericia Biblioteks læsehund måske hjælpe! Mød Ellie, som er en blanding af labrador og schæfer. Hun elsker at hygge med børn og nyde en god historie. https://fredericiabib.dk/l%C3%A6sehunde

7. Viden, litteratur og podcasts om ordblindhed

På biblioteket kan du finde flere gode bøger om ordblindhed både til børn og voksne.

Litteratur om ordblindhed

Bøger til børn

Bøger til unge

Bøger til voksne:

8. Podcasts om ordblindhed

9. Hjemmesider om ordblindhed

10.Hjælpemidler

På nettet kan du finde en række gratis hjælpemidler som kan hjælpe i hverdagen.

 • Adgang for alle - Adgangforalle kan bruges af ordblinde og læsesvage læsere. Det er et program, der hjælper dig med at få læst tekst højt. Når du har installeret programmet og har forbindelse til internet, kan du markere en tekst på en hjemmeside www.adgangforalle.dk eller i et dokument og få teksten læst op. Adgang for Alle findes i versioner til Windows, MacOS og Chromebook.
 • DR (Danmarks Radio) - DR gør meget for tilgængeligheden for ordblinde og andre med læsevanskeligheder. På hjemmesiden www.dr.dk kan du få teksten læs op og få forklaret enkelte svære ord.
 • DR-ligetil - DR Ligetil er DR’s tilbud til usikre læsere. Her på siden finder du nyhedspakker, som er sammensat til dig, der måske har svært ved at læse eller svært ved at følge med i nyhederne.
 • DR service oplæste undertekster: - Du kan få læst underteksterne op. Find vejledninger her
 • Læse- og skriveteknologi (LST) - Der findes også en række IT-hjælpemidler, som kan hjælpe dig med læse og skrive. Der er flere udbydere på markedet. Der findes også en lang række apps til IPhone og Android, som kan hjælpe ordblinde. Se dine muligheder og få hjælp på Ordtavlen

Lette bøger fra bibliotek

Nyheder for ordblinde - Artikler fra Pressreader kan oplæses

Læs højt for en sød læsehund

Læsehunde

Læsehunde

HAR DIT BARN SVÆRT VED AT LÆSE? Så kan Fredericia Biblioteks læsehund måske hjælpe!