Folketingsvalg 2019

03.05.19
Så fik vi endelig datoen for Folketingsvalget. Vi skal til valg på Grundlovsdag den 5. juni

Medierne har længe været i valgkampstemning, og valgplakaterne er for længst trykt og venter bare på grønt lys til ophængning.

Du har måske allerede taget en af de mange kandidattests, som findes på nettet, og har fundet det ideelle match. Eller måske er du medlem af et parti, så det giver sig selv, hvem din foretrukne kandidat er.

Er du ikke så heldig, kan det godt være svært at finde ud af, hvor du skal sætte krydset; så kan du måske være mest tilbøjelig til at stemme blankt eller helt lade være med at stemme. Men du kan jo også prøve at sætte dig lidt mere ind i partiernes politik.

Valgkampen giver sjældent et klart billede af de grundlæggende holdninger i et parti. Ofte handler det mere om at kritisere modparten, end om at fremlægge egne idealer. Kun et lille udvalg af emner kommer til debat, og det er måske ikke lige dem, du synes er vigtigst.

Men der er hjælp at hente i Det Kongelige Biblioteks digitale samlinger, hvis du vil vide mere om partiernes politik gennem årene. Her kan du finde partiprogrammer og partipolitiske skrifter fra 1872 og frem. Lov om Pligtaflevering pålægger udgivere og bogtrykkere at aflevere alt trykt materiale til biblioteket. Derfor findes der en stor samling af politiske dokumenter, som alle er scannet og frit tilgængeligt på nettet.

Er du kun ude efter det helt aktuelle kan du læse om partierne i Folketinget på ft.dk. Se hvordan de enkelte partier er organiseret, hvem der har hvilke ordførerskaber, og hvem der sidder i partiets folketingsgruppe indtil valget.

Mange læser med stor fornøjelse biografier om politikere, men der findes også bøger om de fleste partier; nogle af dem kan du se – og eventuelt bestille – her:

 

Materialer