Bymuseum

Turisttip: Bymuseet

15.02.22
Der mange indendørs aktiviteter i Fredericia, og én af dem er Fredericia Bymuseum – og det er lige netop Bymuseet som månedens turisttip skal handle om.

Dagene bliver lysere og solens stråler mærker vi heldigvis mere og mere. Der er dog stadig dage med regn og blæst, og på de dage indbyder vejret ikke ligefrem til udendørs aktiviteter. Heldigvis findes der mange indendørs aktiviteter i Fredericia, og én af dem er Fredericia Bymuseum – og det er lige netop Bymuseet som månedens turisttip skal handle om.

I Fredericia har vi en unik og interessant historie, og tiden omkring 6. juli dagene må siges at være den vigtigste historiske tid for byen.

Disse dage blev der i 2020 lavet en særudstilling om. Udstillingen findes i laden ved Bymuseet, og her kan man virkelig blive klogere på byens fascinerende historie. Historien er formidlet på bedste vis, og der er noget til alle - der er både plancher, tv-skærme med små videofilm, der er højtlæsning fra de mange små standere og så findes der skærme som i den grad indbyder til interaktion.

De interaktive skærme er et nyt tiltag fra 2021, og her bliver du både draget som barn og voksen. På hver skærm er der mulighed for at trykke på den historie man gerne vil høre – du kan bl.a. blive kommanderet med af selveste generalløjtnant N.C. Lunding: ”…er du en god soldat? Kan du følge en ordre? Godt – giv agt! Alle ret! Højre om! Venstre om! Nej nej nej – vi prøver igen”.

Hele Bymuseet og dets udstillinger er bygget op med en masse artefakter og fortællinger, som alt sammen understøtter historiefortællingen. Der er noget for alle sanser, idet du også udenfor kan gå på opdagelse i museumshaven, som dufter helt fantastisk når tingene senere på året begynder at blomstre og springe ud.

3 ting du ikke må snyde dig selv for:  

  • En rundtur i hovedbygningen, som oser af historie og rummer en lang række spændende fortællinger fra 1650-1970’erne. Hovedbygningen er rent faktisk det gamle hospital, som tidligere lå på Sjællandsgade. Senere blev det til alderdomshjem, og i 1930 blev bygningen flyttet til sin nuværende placering, og har siden fungeret som bymuseum. Når du bevæger dig rundt i hovedbygningen er det tydeligt at fornemme den lange historie, som bygningen emmer af – hvis bare vægge kunne tale….
  • Udenfor hovedbygningen kan du se én af de ikoniske tobakslader, der før i tiden stod mange af rundt omkring i byen. Tobaksladen er opført 1:1, og i museumshaven bliver der dyrket tobaksblade, som fra efteråret og frem til foråret hænger til tørre.
  • I hovedbygningen findes en lille museumsbutik, og til trods for de få kvadratmeter, kan du finde virkelig mange interessante ting på hylderne. Du kan bl.a. finde spændende litteratur, som kan gøre dig endnu klogere på Fredericias historie, du kan også finde udklip, brochurer, postkort og meget andet.

Bymuseet er åbent det meste af året torsdag til søndag fra kl.12-16, så evt. mere her Fredericia Bymuseum | Fredericia Museum (fredericiahistorie.dk)

Bymuseet er en gratis oplevelse, ja du læste rigtigt – gratis.  Du får en masse fantastiske historier, spændende udstillinger, interaktion og formidling for bare 0 kr.

Rigtig god fornøjelse.

Tags