Podwalk

Turisttip: Podwalk, Voldens Vidner

30.11.23
Kom med på tur og oplev Fredericias historie helt tæt på. Jeg har fundet en aktivitet hvor vi rigtig kan komme ud i det fri og nyde vinterens komme på helt tæt hold - vi skal en tur på volden og høre podwalk: ’Voldens Vidner’.

Man kan næsten ikke sige Fredericia uden at nævne Slaget ved Fredericia og årstallet 1849 – hvilket faktisk også er årsagen til at vi hvert år fejrer 6. juli dagene og den berømte sejr over den Slesvig-holstenske hær. Podwalkens historie tager omdrejningspunkt i dagene under Slesvig-Holstenernes belejring af byen, og det store slag natten til den 6. juli 1849.

”Hvad er en podwalk?” tænker du måske? En podwalk er lavet ud fra samme format som en podcast – en historie du kan lytte til. Dog er forskellen at du med en podwalk skal gå fra sted til sted i takt med det du hører, en lydvandring kunne vi også kalde det.

”Gå helt hen til det store træ bag landsoldaten. Historie er lidt ligesom det træ, vi kan ofte se meget men der er altid noget vi ikke kan se – ligesom træets rødder der strækker sig vidt under jorden, vi må forestille os det usynlige og udfylde historiens tomme felter” Sådan her starter podwalken, som er baseret på ægte historiske kilder, og vi møder Karen Marie på 12 år ude fra Trelde, der fortæller om sine oplevelser udenfor voldene. Vi møder også den unge soldat Jørgen, der kan berette om hvad der skete indenfor voldene tilbage i 1849.

Podwalken er delt op i fem afsnit og hele turen tager ca. 45 minutter. For hvert afsnit bliver man ledt til en ny placering på volden. Det er alt sammen meget autentisk og dramatisk – som lytter er du betaget fra start til slut. Det er nogle helt fantastiske fortællere, der ved understøttelse af lydeffekter og musik får fortalt en bjergtagende historie.

3 gode grunde til at tage på podwalk:

  • For historiens skyld! Wauw en fortælling. Historien kender jeg jo egentlig godt, men det giver en helt ny dimension når det bliver læst op på den måde som det gør her.
  • Den gode oplæsning og måden den er sammensat på med lydeffekter fra bl.a. marcherende soldater, musik og en indlevelse fra fortælleren – det er en kæmpe fornøjelse at lytte til, når kvaliteten er så god, og man fornemmer tydeligt at der er lagt mange kræfter i podwalken.
  • Gratis oplevelse i det fri. Det er en stor fornøjelse med netop en podwalk, hvor man kan lytte til fortællingen og så samtidig se nogle af de steder som historien omhandler.

Hvis det har vakt din interesse, og du også har fået lyst til lidt historiefortælling, så kan du hente app’en ’Useeum’ hvor lydvandringen ligger sammen med mange andre spændende fortællinger – du kan både hente den til Iphone og Android, og der ligger direkte links i denne artikel Podwalk: Voldens Vidner | VisitFredericia.
Rigtig god fornøjelse.

Tags